Bansko este locul de nastere al poetului secolului 20 Nikola Vaptsarov si al iluminatilor Paisiy Hilendarski si Neofit Rilski.
Pana la 5 octombrie 1912, Baniçka (numele vechi al localitatii) a facut parte din Imperiul Otoman, dar s-a bucurat de o semi-autonomie oferita de sultan. Orasul era condus de un consiliu al batranilor. A fost incorporat in teritoriul actual al Bulgariei in 1912.
Bansko (in bulgara: Банско) este o statiune , aflata in sud-vestul Bulgariei, la picioarele Muntilor Pirin. E situata la o altitudine de 925 metri si este considerata cea mai bine dezvoltata statiune atat pentru sporturile de iarna, cat si pentru turism in perioada verii si e considerata a fi cea mai dezvoltata statiune de acest gen din sud-estul Europei. Varfurile muntilor din apropierea orasului, lacurile numeroase si padurile de pin au crescut atractivitatea zonei si au facut din Bansko un centru popular de recreere si de petrecere a timpului liber.
Statiunea este in plin avant al constructiilor, pana la statia de plecare a gondolei (construita in 2003), peisajul fiind cel al unei statiuni alpine. Hotelurile, aflate de-o parte si de alta a soselei sunt toate noi, construite recent, cu spatii generoase, cu centre de spa, wellnes, sali de conferinta, piscine interioare sau exterioare. Datorita constructiei hotelurilor, de la pensiuni pana la cele de 5 stele, a inflorit turismul, astfel incat pe stradutele din statiune si pe partiile de schi sunt turisti greci, englezi, turci si romani, bineinteles.
Gondola urca pana la aproximativ 1700 metri, are o statie intermediara si traverseaza, timp de o jumatate de ora peisaje care taie rasuflarea pana si a celui mai carcotas dintre turisti. Brazii sunt pana la inaltimea la care circula aceasta. In fata, apare Varful Todorka, in timp ce in spate se profileaza superba panorama a vaii, strajuita de cei trei munti: Rila, Pirin si….
La statia terminus a gondolei, un mini complex comercial, cu restaurant, fast food si bar e binevenit, atat pentru cei ce abia au ajuns, cat si pentru cei ce schiaza. Partiile de schi se intind pana la 2600 metri, de aici pleaca cateva telescaune spre cele mai frumoase partii, pana sus. Sunt partii pentru incepatori, dar si pentru cei avansati, iar zapada, de 3 metri, chiar si la inceputul lunii aprilie este perfecta. De-a lungul partiilor sunt 44 tunuri de zapada, pentru ca sa se poata schia in cele mai bune conditii cat mai mult timp. Sezonul de schi se incheie oficial in 15 aprilie, insa e greu de crezut ca cei peste 3 metri de zapada se topesc in cateva zile.
Am petrecut o zi superba in Muntii Pirin, la o temperatura de aproape 20 grade, in zapada ce stralucea mai puternic sub razele soarelui.
Pentru cei doritori de schi sau pentru cei ce doresc sa petreaca o zi in natura, aceasta este destinatia ideala. Din nefericire, drumul pana aici e lung, de peste 550 km din Bucuresti, astfel incat un weekend nu e deajuns.
Români pentru români
Acum 14 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu