sâmbătă, 10 ianuarie 2009

PRAGA, CEHIA


Luni, 11 august 2008
Praga e construita, ca si Roma pe 7 coline, ce coboara spre raul Vltava. E considerata, pe drept cuvant una din capitalele cele mai frumoase ale Europei. E denumita “Cetatea celor 100 turnuri”, “Cetatea de aur”. Este scena de poveste pentru arhitectura extravaganta si muzica caracteristica. Mozart si Smetana sunt doar doua din marile personalitati ale culturii muzicale care au cantat orasul. Atractiile sunt variate. De aceea e vizitata de foarte multi turisti. Din Bratislava la Praga sunt doar 300 km, pe care i-am facut intr-un timp relativ scurt, nu fara a constata ca autostrazile slovace sunt mult mai bune decat cele ale Cehiei.

Hotelul Ibis la care ne-am cazat, se afla in apropierea centrului istoric al orasului si dispune de o parcare spatioasa subterana. Cazarea costa 111 euro/noapte/camera, incluzand 10 euro parcarea. De la hotel sunt 3 km pana in centru, care pot fi acoperiti cu metroul (3 statii), sau pe jos, asa cum am preferat noi. N-am facut o alegere gresita, pentru ca in apropierea statiei de metrou, pe o straduta ingusta, Praga8-Karlin, se afla PIVOVARSKY KLUB, restaurant si “pivoteca”- asa cum se recomanda la intrare, un bar unde se serveste bere la halba, dar, de unde poti alege, ca alternativa din peste 200 sortimente bere din intreaga lume.

Am gasit aici chiar si berea noastra favorita, Shumensko, bulgareasca., dar am baut, bineinteles, una locala.
1 Euro= 24 coroane cehe.

Interior din Pivovarsky Club
O bere costa 33 coroane cehe si o cafea, 30. Clubul e aerist, in vitrina sunt recipienti de bere, inauntru sunt mese foarte inalte, cu scaune la fel, comode iar peretii sunt ticsiti, la fel ca si o biblioteca, cu sticle de bere. La subsolul clubului este un mini restaurant, unde se pot servi diverse specialitati culinare. Din acelasi lant face parte si PIVOVARSKY DUM, unde, pe langa sortimentul bogat de bere oferit, exista recipienti cu pereti din sticla, in care se poate vedea berea fermentand.
De aici, din Nove Mesto- Orasul Nou, pana in centrul orasului- Stare Mesto, pe jos am facut ceva mai mult de o jumatate de ora. Orasul nou are o varsta de peste 500 ani si este nou doar in comparatie cu Orasul Vechi.

Vedere din Piata Veche

Starometske Namesti (Piata Orasului Vechi) este spectaculoasa inca de departe, noi am urmat aleea Regala, pentru a ajunge in interiorul acesteia. Calea Regala este denumirea data strazii pe care mergeau regii medievali in drum spre incoronare, la Palatul Regal- Hrad. Ea traverseaza apoi Podul Carol si urca spre Castel. Piata centrala este centrul comercial al orasului vechi, superb din punct de vedere arhitectural, un loc in care istoria poate fi citita de pe fatadele cladirilor ca o carte deschisa.

O imagine desprinsa parca din alte timpuri....

Monumentul din centrul ei il reprezinta pe Jan Hus, preotul reformator al bisericii cehe. Deasupra centrului se ridica turnurile gemene ale Bisericii Fecioarei Maria peste Tyn (Kostel Panny Marie pred Tynem), ale turnului cu orologiu astronomic din Staromestska Radnice (Primaria Orasului Vechi), spre care converg turistii la fiecare ora cand mecanismul ceasului din secolul XV activeaza o mica procesiune de 12 figurine. Prazsky Orioj, ceasul astronomic medieval da ora exacta inca de la 1410. Mesterul Hanus a reconstruit masinaria 80 ani mai tarziu.
Tot aici este casa memoriala Franz Kafka, muzeul expunand fotografii, carti si diverse obiecte ale scriitorului. Din pacate, la ora la care am ajuns noi, seara era inchis, dar afara, in piateta centrala inca mai erau turisti. O fantana arteziana simpatica in mijlocul pietei era singurul zgomot.

Podul Carol, plin cu statui ofera cea mai buna panorama asupra orasului. A fost construit de Petr Parler, la comanda lui Carol al IV-lea, imparat al Imperiului Roman. De pe pod se vad toate turnurile orasului (se spune ca sunt peste 100). Din mijlocul podului, se poate admira panorama orasului, si, in plus, din cand in cand pe sub el trec vapoarele de pasageri pe raul Vltava, oferind celor neavizati posibilitatea observarii deschiderii si inchiderii ecluzelor pentru trecerea pe sub pod. Spectacolul e impresionant.

Orasul vazut de pe pod
Tot aici e locul de intalnire al artistilor ambulanti, care profita ca e o zona turistica circulata si canta, ori picteaza, etalandu-si astfel talentele, in speranta ca vor mai castiga astfel un banut.

Imagine de sus, de la Castel
Orasul e dominat de Castel- Hrad, care, datorita pozitiei sale, poate fi vazut din aproape orice parte a orasului. Iar seara, ofera un spectacol de lumini, care se oglindesc in Vltava. Am urcat la castel pe niste trepte “imperiale”, largi, impunatoare, iar privelistea pe care ne-a oferit-o orasul, ramas undeva, dedesubt a fost fantastica.

Praga vazuta de sus, de la Castel

Tot aici, in orasul vechi, impatimitii shoppingului isi pot satisface orice gust, incepand cu binecunoscutele cristale Swarovsky si posetele Vuitton, insa exista si magazine cu produse pentru orice buzunar.

Piata centrala este punctul de plecare pentru diverse excursii de la cateva ore pana la o zi, asa cum am gasit in cateva pliante pe care le-am luat de la hotel: turul castelului – pentru 400 coroane, ce dureaza 2 ore, vizita in cartierul evreiesc, pentru 400 coroane (tot 2 ore), o excursie la Fabrica de bere Staropramen- 600 coroane, fabrica ce a fost construita in 1118, dar se pot face diverse tururi cu cateva coroane: cu tramvaiul sau cu o bicicleta inchiriata, care ofera placerea descoperirii de catre fiecare a unui colt nestiut al orasului sau pur si simplu, pe jos, asa cum am preferat noi.
Ora 10 seara ne-a prins in Starometske Namesti, unde era atat de multa lume, incat pentru cateva clipe nu am stiut daca e vreun miting sau s-a intamplat ceva. Din fericire, toata lumea astepta sa apara figurinele ceasului astrologic. Au fost intampinate cu aplauze, iar bliturile aparatelor de fotografiat au brazdat intunericul, creind un spectacol de lumini.

Dupa ce adevaratul spectacol al figurinelor a luat sfarsit, linistea s-a astenut din nou, desi, acum toti incercau sa admire intreaga piata, care abia acum se descoperea, luminata feeric cu proiectoare, cu terase care imbiau trecatorii sa poposeasca la o cafea sau o bere sau, pur si simplu, sa se opreasca pe una din banci si sa respire aerul medieval.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu