sâmbătă, 16 mai 2009

Turtucaia, Tutrakan, Bulgaria


Situat la doar 46 km de Ruse, pe drumul inspre Silistra, Turtucaia apare de departe privirilor discret, niste case ce rasar din verdeata cu care sunt inconjurate, sus, pe un deal, jos, Dunarea curge linistita in eterna-i miscare.

Intrati in oras, aceeasi impresie. Un sat-oras, pierdut in timp, deoarece aici totul are o alta cadenta, este liniste si timpul pare incremenit. Dealul este brazdat cu scari ce urca dinpre Dunare la stradutele ce-l inconjoara. Stradutele sunt inguste, iar casele, mici. Unele sunt frumoase, noi, insa marea majoritate sunt vechi, mici, pastrandu-si insa intact aerul din alt secol.

Un parc pe malul Dunarii. Bancute, 2-3 oameni la plimbare, si un nenea care ne vorbeste in bulgara, foarte grabit sa ne ofere, daca vede ca nu l-am inteles, un pliant cu orasul.

In pliant, unul din traseele turistice oferite turistilor este vizitarea orasului Oltenita, Romania, situat de cealalta parte a raului... Placut surprinsi, ne-am plimbat pe faleza, apoi ne-am luat dupa o muzica ce venea de undeva, de aproape si am ajuns in fata Primariei. Aici, o nunta. Mirii tocmai intrasera inauntru, iar cei care ii insotisera au incins inatai o hora in piata din fata Primariei.

Magazinele sunt mici, insa marfa este de buna calitate si preturile, mici. O pereche de sandale din piele costa 18 leva, aproximativ 10 euro, un tricou, 10 leva, adica 5 euro. Ne-am oprit sa bem o cafea la un mic bar. Cafeaua costa 0,7 leva, adica 1,5 roni.

Orasul are 2 centre: cel vechi, unde este Primaria, pe malul Dunarii si unul nou, sus, pe deal. Aici este un parc superb, cu un monument in centru, dedicat soldatilor morti in razboi, la Turtucaia.

In parc e animatie- aici se aude zgomot de muzica, de la un bar din apropiere, aici sunt copiii ce alearga fara grija, supravegheati de parintii asezati pe banci.

Daca aveti ocazia si doriti o plimbare pe malul Dunarii, mergeti la Turtucaia si nu va va parea rau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu