duminică, 26 septembrie 2010

OHRID, MACEDONIA


In vara aceasta ne-am petrecut concediul in Bulgaria, Macedonia si Albania. O sa prezint cateva locuri fumoase pe unde am fost, oameni pe care i-am intalnit si momente memorabile petrecute alaturi de prieteni dragi.

Si cum Macedonia a insemnat foarte mult pentru noi, o sa incep cu cel mai frumos oras al ei: Ohrid.



Generalitati

Ohrid este una din cele mai vechi asezari in Macedonia. Orasul actual Ohrid, aflat pe malul lacului cu acelasi nume, este construit pe ruinele vechiului oras Lychnidos (datand din secolul 3 I.C.). In cel de al doilea secol, romanii au ocupat orasul si au construit Via Egnatia, un drum care duce de aici la Roma.

Istoria orasului e zbuciumata: a trecut apoi sub stapanirea bizantina, iar din secolul 6, triburile slave s-au asezat aici. In 879 Ohrid a devenit un centru important episcopal. Aici s-au stabilit in 886 Sf. Kliment si Sf. Naum, doi discipoli ai fratilor misionari Kiril si Metodij, cei care au pus bazele religiei ortodoxe pe aceste meleaguri. In perioada acestora, Ohridul s-a dezvoltat si a devenit un centru cultural si religios important al regiunii.

De altfel, atat pentrui Macedonia, cat si pentru celelalte tari slave, acestia sunt personalitatile importante- atat pentru contributia lor la introducerea alfabetului chirilic, cat si pentru aportul lor religios.

Plimbarea noastra prin Ohrid a inceput intr-o zi frumoasa de vara, la doua zile dupa ce am ajuns in Macedonia din cartierul turcesc, o zona cu o straduta pietonala, cu pravalii de-o parte si de alta, in care se vindeau mirodenii, frizerii, ateliere de tamplarie, magazine de pantofi si suveniruri. E o parte a orasului mai mult pentru cei de aici, se simte un aer de normalitate, fara acel ceva care trebuie afisat in fata turistilor.

Aici doi batrani stau in fata atelierului de croitorie, pe scaunele mici, povestind, altii se plimba agale pe strada, fara sa se sinchiseasca de ceilalti, si, in general viata se desfasoara ca-n familie. O mare familie.

Ceva mai incolo, dincolo de fantana arteziana, de unde incepe Ulita Targovska, partea comerciala si orasul vechi, se aud zumzetul si forfota caracteristice zonelor comerciale. Aici sunt magazine de bijuterii, cu perle (traditionale de Ohrid, aproape opace, de un alb stralucitor, in mai multe ape), aur si argint, magazine de suveniruri, sau de incaltaminte-marochinarie, imbracaminte. De la cele mici, de familie, la cele de firma, toate magazinele imbie prin bun gust si decoratiuni ale vitrinelor care sa sara in ochi si sa invite pe cel ce priveste inauntru.

Orasul e plin de viata in lunile de vara, atunci cand turistii, cu predilectie cei macedoneeni, dar si polonezi si sarbi impanzesc stradutele micute. Si cum terasele sunt la tot pasul, si noi, in vacanta, primul popas e obligatoriu la o bere, dupa ce am trecut prin fata Muzeului de arheologie, fosta casa a fratilor Robev, constructie magnifica din secolul 19 ce impresioneaza prin frumusete si bun gust. De aici incepe propriu-zis orasul vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu