duminică, 26 septembrie 2010

Monumentele din OHRID, MACEDONIA










In centrul orasului vechi, imediat dupa Muzeul de Arhitectura se inalta biserica Sf. Sofia, biserica ce a fost construita pe fundatiile unei basilici din perioada pre crestina de catre arhiepiscopul Lav/Leo (1037-1056).









Stradutele orasului vechi sunt specifice epocii medievale, pietruite, in panta, uneori, pantele sunt atat de abrupte, incat cu greu poti crede ca circula si masini.
Si totusi, fiind cu sens unic (altfel nici nu s-ar putea, fiind inguste atat cat sa incapa o masina), masinile circula chiar daca uneori par a fi aproape de a se rasturna cand urca. O singura plimbare cu masina pe aici si ai garantata sauna! Cel putin pentru noi, neobisnuiti cu asemenea strazi, a fost suficienta o plimbare cu masina, pentru ca restul concediului sa ne declaram pietoni!

Biseria Iovan Kaneo este construita pe o stanca deasupra lacului, la inaltime.









De aici se poate admira panorama lacului, si, in fata bisericii sunt banci pentru cei doritori de privelisti frumoase. Biserica are forme constructive armonioase, frescele sunt semnificative pentru arta secolului 13, cand s-a construit biserica. Inauntru, spatiul e foarte mic, daca intra 5-6 persoane e deja inghesuiala, dar a meritat sa aruncam o privire.

Noaptea e insa mai spectaculoasa. De pe plaja se vede stanca pe care e biserica, luminata din toate partile. Am avut privilegiul de o admira in toata frumusetea intr-o noapte speciala, de la terasa unui mic restaurant pescaresc.

Orasul vazut de sus, noaptea pare feeric, de parca mii de licurici s-au inteles sa-l aslteze din toate partile.

De aici se urca dealul mai departe spre situl arheologic de la Plaosnik, unul din cele mai linistite locuri ale vechiului oras.









Ruinele basilicii de aici au fost puse in evidenta de acoperisul in relief construit pentru a da o idee despre marimea acesteia. Basilica a fost construita in secolul 5, in perioada in care orasul Lychnidos era un centru religios puternic al intregii regiuni. Am aruncat o privire scurta asupra mozaicurilor din basilica, apoi, din pacate a trebuit sa plecam.

La intrarea in situl arheologic sunt vanzatori de suveniruri, si preturile acestora sunt mult mai mici decat cele din magazinele din oras. Si ei au perle, lantisoare si diverse alte mici maruntisuri.

De aici pana la fortareata tarului Samuil sunt doi pasi. Fortareata a fost construita pe dealul care strajuia orasul, avand ca principal scop apararea acestuia, dar era si resedinta tarului, atunci cand acesta se afla in oras.









In perioada bizantina, Ohridul era un centru important cultural si comercial, iar fortareata a fost construita in perioada domniei tarului (976-1014) si a fost capitala statului acestuia. In acea perioada populatia orasului ajunsese la 30.000 locuitori. (acum sunt 40.000 locuitori).

Zidurile sale erau impunatoare, avand 3 km lungime si 16 metri inaltime. Azi sunt inca in picioare 18 turnuri si 4 porti, iar mare parte din zidurile cetatii au fost reconstruite, pentru a reda maretia de odinioara vizitatorului.


De sus, de pe crenelurile cetatii, panorama e fantastica, inspre vest se vede cartierul albanez al Ohridului, si, mai departe, orasul Struga, inspre est si nord se intinde orasul, iar lacul e completarea fireasca pentru un peisaj demn de expozitiile fotografice.









Intrarea in interiorul fortaretei costa 15 mkd/persoana, adica 1 ron.

Panorama orasului, vazuta de la cetate















Si pentru ca imaginea orasului sa fie completa, o ultima privire spre teatrul antic, unde au loc vara diverse manifestari, de la festivalul cantecelor balcanice, la spectacole de muzica clasica.










Si o pizza ce a incheiat turul nostru de o zi prin Ohrid...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu