luni, 27 septembrie 2010

LAGADIN, Lacul Ohrid, Macedonia





Am stat in Lagadin 2 saptamani. Am avut rezervare pentru 7 zile, dar, cum niciodata nu stii ce te asteapta, am ramas doua...
Este o mica statiune la 8 km de Ohrid, orasul aflat pe malul lacului cu acelasi nume. Localitatea s-a dezvoltat de-a lungul tarmului lacului. Acum aici sunt vile, unde se inchiriaza camere, pensiuni si doua hoteluri.

Plajele din Lagadin sunt cu pietre, iar in apa sunt tot pietre, cel putin la mal. De aceea, este recomandat ca, pentru evitarea ranirii picioarelor, baia in lac sa se faca cu pantofi de plaja. Albania e in partea cealalta a lacului, la cativa km departare. Apa lacului e racoroasa, dulce, cu un gust de proaspat, revigorant.

Apusul e parca si mai frumos cand stai pe plaja, fara griji...

Pe malul lacului, copiii stau cu piciorusele in apa, rad si se joaca. Construiesc castele din pietricele… Plaja e ingusta, de cativa metri, dar copacii ofera un adapost perfect umbros atunci cand afara sunt peste 30 grade.

Plaja 11 este la iesirea din Lagadin, amenajata cu paturi pentru relaxare, banci, sezlonguri si umbrelute. Este mai putin aglomerata decat cealalta, dar o intrece in frumusete.

Ambele plaje sunt perfecte pentru o zi de relaxare, dar noi am preferat de fiecare data plaja neamenajata, aflata intre cele doua, in dreptul unui palc de stuf, vis-à-vis de vila Kumani. In apa era nisip, nu mai erau pietre, de aceea am ales acelasi loc de plaja. Se aglomereaza seara, cand cei din Ohrid, localnicii vin sa faca o baie. Si, cum in Ohrid plajele sunt mici si aglomerate, prefera sa vina aici.

Vilele ce inchiriaza camere ofera turistilor sezlonguri si umbrelute, incluse in costul camerei. Asa ca in dreptul fiecarei vile se afla locatarii acesteia. In scurt timp i-am identificat pe toti. Alti proprietari de vile aveau barci cu motor, invitandu-sii clientii la cate o plimbare pe lac. Este o concurenta intre acestia in a oferi cele mai bune servicii clientilor, astfel incat de aici castiga turistul.

Am observat ca cei ce locuiau la Robinson Sunset, acolo unde am stat si noi (prezentarea vilei urmeaza!) faceau plaja in acelasi loc in care eram si noi. O lege nescrisa, ca fiecare sa fie in dreptul vilei in care locuieste a functionat pentru toata lumea.

Sunt 2 supermarketuri in Lagadin: unul micut, dar foarte bine aprovizionat, de unde toti cumparau berea cea mai populara:”Krali Marko”, ce aici era 70 mkd (app 5 ron) si un supermarket mai mare, Nikle, ce avea in fata o terasa cu internet wireless. Cei mai multi stateau u laptopurile in fata (sau cu telefonul mobil, in cazul meu), dar si cu o bere rece, cumparata din magazin.

In ambele magazine preturile erau mai mult decat decente. (1 kg de rosii, castraveti sau ardei costa 50 mkd, mai putin de un euro, app 4 ron, 1 kg lapte 30 mkd, app 2 ron, cascavalul era 250 mkd- 17 ron/kg, iaurtul de jumatate kg 15 mkd, adica 1 ron).

Intre cele doua magazine este o taraba cu fructe si legume, foarte bine aprovizionata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu