vineri, 7 august 2009

VELIKO TARNOVO, Bulgaria


Orasul este situat in partea central-nordica a Bulgariei. Deseori a fost numit ca fiind “orasul tarilor”, datorita maiestuozitatii cladirilor, a castelului impunator, si e situat de-a lungul raului Yantra. 
Este un centru important turistic deoarece aici a fost cea ce a doua capitala a Imperiului Bulgar, una din cele mai vechi asezari din Bulgaria, cu o istorie milenara. Arhitectura deosebita a zonei atrage turistii, aceasta si pentru ca de aici se pot face scurte excursii in apropiere unde sunt rezervatia arhitecturala Arbanassi (la 4 km) si muzeul etnografic de la Gabrovo (la aproximativ 20 km).
In fiecare an are loc aici festivalul international de folclor in luna august.
Orasul vechi este situat pe 3 coline. Dealurile Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Gora se ridica maiestuoase deasupra meandrelor raului Yantra. Acestea ofera o panorama superba asupra orasului, ce pare mult mai mare decat in realitate privit de sus.
Trapezitsa este dealul pe care s-au construit multe biserici si unde nobilimea de odinioara isi avea resedintele. Aici au fost descoperite urme ale prezentei umane datand din sec. 3 I.C.
Ca fosta capitala, orasul are un aer cosmopolitan, fiind unul din principalele centre administrative, economice si culturale. 
Strada Samovodska e una din atractiile turistice, casele de aici sunt renovate, functionale, transformate in mici ateliere de manufactura, cafenele in stil turcesc, mici pravalii cu suveniruri.  Un mic magazin de suveniruri...

O oprire scurta pentru cafea devine astfel un act cultural. Cafeaua turceasca servita la nisip intr-o atmosfera intima, cu un baton de susan alaturi este excelenta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu