Asezarea de la Arbanassi e situata pe un platou inalt cu vedere spre dealurile Tzarevetz si Trapezitsa, la 4 km de Veliko Turnovo. Se remarca prin casele impresionante construite din piatra si bisericile cu interior bogat ornamentat, sculptat in lemn si picturi din secolele XVI-XVII. Printr-un decret al tarului a fost numita intreaga asezare statiune, iar din 2000 este “monument arhitectural”.
Alte izvoare apar in perioada lui Sigmund Bathory din 10 ianuarie 1595. Este mentionat si de episcopul catolic din Sofia Petar Balishic ce a vizitat Veliko Turnovo in 1640. El scrie ca sus in munti este o asezare de unde se poate vedea intregul oras Veliko Turnovo cu aproape 1000 case, locuit de boieri, impreuna cu taranii pe care ii au pe mosii.
Casele si cele 5 biserici construite in acea perioada sunt dovada a prosperitatii lor economice. In anii 1792, 1798, 1810 invaziile kurjali au distrus satul, I-au dat foc, apoi holera a determinat ca populatia sa paraseasca locurile si sa se mute in Valahia si Rusia. Dupa 1810, aici s-au stabilit bulgarii din Elena si Triavna. Acestia insa nu au mai putut egala prosperitatea din perioada secolelor anterioare.
Casele din Arbanassi sunt construite in intregime din piatra, aratand ca niste mici fortarete. Sunt similare cu cele din Veliko Turnovo, insa mai impunatoare, fiind case de boieri instariti.
Pentru protectia intrusilor acestea au ziduri inalte, construite de asemenea din piatra, cu firide pentru paznicii de noapte. Ferestrele sunt mici si cu zabrele din fier. Acestea sunt casele reprezentative pentru asezarea din munti, renumita acum, punct de atractie in itinerariile turistilor.
Casele de azi sunt construite in acelasi stil. Fiecare casa e inconjurata de ziduri inalte, fiecare are gradini amenajate atat pentru confortul estetic, cat si gastronomic. In curtile caselor de odinioara sunt terase, oaze de liniste, unde turistii se pot relaxa si lua masa. Printre mese, la complexul Izvora curge un paraias, care se varsa intr-o minipiscina, peste care trece un podet. Miniaturale, desigut, insa cu mult bun gust.
Insa imaginile vorbesc mai mult decat cuvintele, asadar va invit la o plimbare virtuala.
Sunt numai 200 km din Bucuresti, asa ca oricand Arbanassi are portile deschise pentru oricine doreste sa il viziteze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu