vineri, 28 august 2009

Burgas, Bulgaria

Burgasul este un oras la malul marii. Atat stiam pana nu demult. Si ca e portul principal al Bulgariei la Marea Neagra. Revelatia am avut-o cand am descoperit intr-un week end farmecul unui oras turistic, o faleza la mare, o statiune, mai mult pentru turistii bulgari, dar plina de lumini.
De la balconul hotelului Parc, situat intr-un inens parc, se vede o expozitie de scupturi in nisip, luminata feeric noaptea.
Acesta e parcul, in zare e marea, cu o plaja superba, ingrijita, cu salvamari, umbrelute, sezlonguri si foarte multa lume la sfarsit de saptamana.
Plaja este una din putinele la Marea Neagra cu nisip negru, o ciudatenie, care insa se integreaza in peisaj.
Noaptea, pe faleza terasele si restaurantele, care in timpul zilei sunt la fel de tacute ca si noaptea (exceptie facand 2-3, unde muzica rasuna la fel ca la noi, pe litoral) sunt o feerie de lumini, atragand privirile trecatorilor si nu numai.
Clubul de wind surf...bulgaresc.
La revedere, pana la anul!

joi, 27 august 2009

Balci, Kliment, Regiunea Shumen, Bulgaria

Un balci ca in copilarie... asta am gasit in drumul spre Burgas, intr-o zi fierbinte de august, inaintea Sfintei Marii. Un balcu cu tarabe pline cu dulciuri, turta dulce, alvita, prajiturele, dar si mici, desi ne batem cu pumnii in piept ca sunt romanesti.
Tarabe cu ochelari de soare, incaltaminte si haine... totul pe un fundal muzical. Carusele si calusei, jucarii pentru copii si multa veselie intr-un sat din Bulgaria, de etnie turca. Pentru ca aici majoritatea vorbeau nu bulgara, ci turca. Masini de Istanbul pe drum demonstrau ca nu era doar o simpla sarbatoare a Sfintei Maria, ci o intregire a familiilor de turci.
Am gasit aici colonia turceasca care e deosebita. Am gasit-o numai in Turcia, acum ne-am refacut stocurile din Kliment.
Ne-am simtit din nou copii, am fost pentru cateva minute bune teleportati in copilarie, atunci cand savuram orice eveniment de acest gen, am trait o stare de fericire pentru ca, de ce nu, fiecare isi doreste macar pentru o clipa sa redevina copilul fara griji de altadata.

vineri, 7 august 2009

VELIKO TARNOVO, Bulgaria


Orasul este situat in partea central-nordica a Bulgariei. Deseori a fost numit ca fiind “orasul tarilor”, datorita maiestuozitatii cladirilor, a castelului impunator, si e situat de-a lungul raului Yantra. 
Este un centru important turistic deoarece aici a fost cea ce a doua capitala a Imperiului Bulgar, una din cele mai vechi asezari din Bulgaria, cu o istorie milenara. Arhitectura deosebita a zonei atrage turistii, aceasta si pentru ca de aici se pot face scurte excursii in apropiere unde sunt rezervatia arhitecturala Arbanassi (la 4 km) si muzeul etnografic de la Gabrovo (la aproximativ 20 km).
In fiecare an are loc aici festivalul international de folclor in luna august.
Orasul vechi este situat pe 3 coline. Dealurile Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Gora se ridica maiestuoase deasupra meandrelor raului Yantra. Acestea ofera o panorama superba asupra orasului, ce pare mult mai mare decat in realitate privit de sus.
Trapezitsa este dealul pe care s-au construit multe biserici si unde nobilimea de odinioara isi avea resedintele. Aici au fost descoperite urme ale prezentei umane datand din sec. 3 I.C.
Ca fosta capitala, orasul are un aer cosmopolitan, fiind unul din principalele centre administrative, economice si culturale. 
Strada Samovodska e una din atractiile turistice, casele de aici sunt renovate, functionale, transformate in mici ateliere de manufactura, cafenele in stil turcesc, mici pravalii cu suveniruri.  Un mic magazin de suveniruri...

O oprire scurta pentru cafea devine astfel un act cultural. Cafeaua turceasca servita la nisip intr-o atmosfera intima, cu un baton de susan alaturi este excelenta. 

miercuri, 5 august 2009

Hai-hui prin VELIKO TURNOVO, Bulgaria

Cateva imagini surprinse prin orasul V eliko Turnovo, o invitatie pentru cei dornici de frumos.
Stradutele sunt inguste, astfel incat mersul pe jos devine obligatoriu, mai ales ca intreg oraselul- cel putin in zona veche, a centrului istoric ofera o panorama superba a raului Yantra, pe de o parte, si a caselor, pe de alta.

Pentru ca vorbele sunt goale in fata frumusetii, imaginile spun mai multe...